Η θάλασσα ως χώρος επικοινωνίας και ανταλλαγής οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και ως χώρος αναψυχής αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορίας και της ιδιοσυγκρασίας του Έλληνα. Η δική μας άποψη είναι ότι το σκάφος αναψυχής μπορεί με προϋποθέσεις να αποτελέσει σημαντικό μέσο για να αναπτυχθούν ποικίλες θαλάσσιες δραστηριότητες και να αποκτήσουν οι διακοπές – μικρές ή μεγάλες- νέες διαστάσεις. Να συνδυασθούν με το ναυτικό camping, με οικολογικές δραστηριότητες, με ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων. Έτσι μαζευτήκαμε μια μέρα πολλοί λάτρεις του φουσκωτού σκάφους – που είναι από τα ασφαλέστερα θαλάσσια μέσα – και αποφασίσαμε να ιδρύσουμε έναν σύλλογο. Ήταν το φθινόπωρο του έτους 1991. Σαράντα τέσσερις ρομαντικοί με κοινά ενδιαφέροντα και αναζητήσεις για τη θάλασσα και τις ομορφιές της συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς, όπου ορίστηκε μια επιτροπή για την εγγραφή νέων μελών και τον καταρτισμό ενός καταστατικού και άρχισε η κατάθεση προτάσεων για την ονομασία του ομίλου.

Η επόμενη συγκέντρωση έγινε μετά από δεκαπέντε μέρες στον ίδιο χώρο. Η επιτροπή κατάθεσε τις προτάσεις για το καταστατικό κι επακολούθησε συζήτηση για τα θέματα: Καταστατικό και Ονομασία.

Αφού ακούστηκαν πολλές απόψεις και κατατέθηκαν προτάσεις σε μια πολύωρη συνεδρίαση, βαπτίστηκε ο σύλλογος με το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ. Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η εγγραφή νέων μελών μέχρι την έκδοση του καταστατικού από το Πρωτοδικείο και αποφασίστηκε να διενεργηθούν οι πρώτες αρχαιρεσίες.