ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΜΟΦΣ 2020 – Τιμητική εκδήλωση
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΤΣΙΩΤΗ
Αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ θερμά για την εξαιρετική τιμή που μου κάνατε, με την απονομή της τιμητικής πλακέτας και την παράδοση του ευφυέστατου ναυτικού δώρου για τα εγγόνια μου.
Αξιοποιώ τον τοίχο μου στο FB για να γράψω αυτά που είχα σκοπό να σας πω στη χθεσινή γιορτή, διότι κρίθηκε πιο χρήσιμο να αξιοποιηθεί ο σύντομος χρόνο της ομιλίας μου για να παρουσιασθούν συνοπτικά ο όμιλό μας και οι δράσεις του, στους ΠΑΡΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με τον όμιλο δηλαδή :
– στον Δήμαρχο Καλαμαριάς ΔΑΡΔΑΜΑΝΕΛΗ ΙΩΑΝΝΗ, και στις αρμόδιες Αντιδημάρχους
– στην Αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ ΝΑΤΑΛΙΑ
– στην Αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής, αλληλεγγύης και δημόσιας υγείας ΝΤΟΝΤΗ ΕΥΛΑΜΠΙΑ
– στον Πρόεδρο της ΔΕΤΕΚ Α.Ε. ΟΤΑ ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΝΟΠΟΥΛΟ
Ταυτόχρονα ενημερώθηκαν και οι παριστάμενοι βουλευτές ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ και ΚΟΥΒΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Εάν δεν υπήρχε αυτή η αλλαγή ΘΑ ΣΑΣ ΕΛΕΓΑ ΤΑ ΕΞΉΣ:
“Αγαπητοί και αγαπητές συνταξιδιώτες του Μ.Ο.Φ.Σ.
Μετά από 20 χρόνια πλεύσης στη γέφυρα του Μ.Ο.Φ.Σ. άλλαξα βάρδια και επέστρεψα στην τιμητική θέση του μέλους του ομίλου
Στα 11 χρόνια της Προεδρίας μου αλλά και στα υπόλοιπα στην επιτροπή ανοικτής θαλάσσης και επιμόρφωσης, πλεύσαμε σε ωραία και «αχαρτογράφητα» πελάγη:
– Οι μεγάλες μας αποστολές στην Ίμβρο, στην Τένεδο, στην Κωνσταντινούπολη,
– οι Ιατρικές και Εκπαιδευτικές αποστολές στην Αλόννησο και στον Άγιο Ευστράτιο,
– η 11η Πανελλήνια συνάντηση ομίλων στην Αλόννησο και
– ο εορτασμός εν πλώ των 25 γενεθλίων του Μ.Ο.Φ.Σ.,
ήταν οι κορυφαίες από τις 350 δράσεις που οργανώσαμε αυτά τα χρόνια.
Στο σύνολο των θαλασσίων δράσεων εάν προστεθούν:
– τα ετήσια πολυδιάστατα επιμορφωτικά μας προγράμματα,
– οι διαλέξεις και τα σεμινάρια στη Θεσσαλονίκη και σε νησιά,
– οι δεκάδες χερσαίες παιδαγωγικές εκδρομές μας σε όλη την Ελλάδα,
– οι συνεργασίες μας με Δήμους, Ομίλους και φορείς του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα,
– ο τρόπος παρουσίας του ομίλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
– η παραγωγή και διανομή οπτικοακουστικού υλικού,
– η αλλαγή του καταστατικού και η μηχανογράφηση του ομίλου,
– οι οικογενειακές κοινωνικές μας εκδηλώσεις και οι δράσεις αλληλεγγύης,
ΑΘΡΟΙΖΌΜΕΝΑ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ την πρόταση μας για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας ενός σύγχρονου ναυτικού σωματείου, που μετά την αλλαγή του καταστατικού είναι πλέον και πολιτιστικό, με πολύπλευρες δράσεις για το κοινωνικό μας σύνολο.
Η πρόταση του νέου Δημάρχου Καλαμαριάς (όταν πληροφορήθηκε για την πρώτη μας αποστολή το 2000 ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ και την ΤΕΝΕΔΟ για τα 40 χρόνια διακονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη), να ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ μετά από 21 χρόνια, στο επετειακό έτος 2021, μπορεί να αποτελέσει ένα νέο στόχο – όραμα. Το γεγονός επίσης ότι ο νέος Δήμαρχος είναι λάτρης της Αλοννήσου και της υποβρύχιας αλιείας, είναι ένα ακόμη θετικό στοιχείο
Όλα αυτά τα χρόνια σας ευχαριστώ που με ανεχθήκατε , έστω και αν κάποιες φορές ήμουν υπερβολικός σε θέματα ασφαλείας. Μετά από χιλιάδες μίλια στον Αιγαίο, στο Ιόνιο, στα παράλια της Τουρκίας και στη Μεσόγειο που πλεύσαμε εδώ και δεκαετίες, αισθάνομαι υπέροχα διότι με την πιστή τήρηση των κανονισμών αλλά και με σωστές καιρικές προγνώσεις όχι μόνο δεν είχαμε κανένα ναυτικό ατύχημα αλλά ούτε καν κινδυνεύσαμε. Από «πολύ ασφάλεια στη θάλασσα» κανείς δεν έπαθε τίποτε……
Ως καπετάνιος – ελπίζω καλός – σε αυτές τις 350 δράσεις, στηρίχθηκα στο πλήρωμα του ομίλου. Δηλαδή στα μέλη των 6 ΔΣ που είχα την τιμή να κρατώ το τιμόνι αλλά και στους 50 περίπου «άξιους ναύτες», δηλαδή τον πυρήνα των σταθερών μελών μας που βοήθησαν ποικιλότροπα.
Στηρίχθηκα επίσης στις καπετάνισσες του ΜΟΦΣ, οι ιατρικές αποστολές με αποκορύφωμα την αποστολή στην Αλόννησο το 2015, έδωσαν τη δυνατότητα να συγκροτήσουμε μία αρραγή ομάδα η οποία μπορεί να υλοποιήσει επιτυχώς – στο επίπεδο της Γραμματειακής υποστήριξης – οποιαδήποτε δράση.
Η οργάνωση 27 ιατρειών όπου 52 γιατροί όλων των ειδικοτήτων εξέτασαν 2500 περιστατικά σε μόλις 14 ώρες τον Ιούνιο του 2015 στο Πατητήρι Αλοννήσου και η ταυτόχρονη διοργάνωση 11 πολυθεματικών σεμιναρίων για τους κατοίκους του νησιού, αποτελούν απόδειξη των οργανωτικών μας δυνατοτήτων.
Θεωρώ σαν ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα ότι όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήσαμε τη νοοτροπία και τις δομές ώστε ο όμιλος να λειτουργεί αποδοτικά ύστερα από οποιαδήποτε αλλαγή στο Προεδρείο.
Η δράση του νέου Δ.Σ. και η εξαιρετική πρόσφατη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, οδηγούν στην προσδοκία ότι το Δ.Σ. όχι μόνο θα συνεχίσει το έργο μας αλλά θα το ξεπεράσει.
Ευχαριστώ θερμά τα μέλη του Μ.Ο.Φ.Σ
και τους φίλους μας από όλη την Ελλάδα,
που συμμετείχαν σε αυτή την υπέροχη πλεύση.
Το ταξίδι συνεχίζεται με τα λόγια του Ν.Χικμέτ:
Η πιο όμορφη θάλασσα
είναι αυτή
που δεν έχουμε
ακόμα ταξιδέψει ”
Θόδωρος Καρτσιώτης
Γενάρης του 2020
———————————————————-
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΛΑΣ ΚΑΡΤΣΙΩΤΗ
Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την τιμητική διάκριση που μου κάνατε καθώς και για το δώρο – σύμβολο που μου προσφέρατε.
Σας ευχαριστώ για τα πολύ όμορφα λόγια που είναι χαραγμένα πάνω στην πλακέτα. Χωρίς ίσως να το ξέρει ο συντάκτης της περιέγραψε τη ζωή μου όλα τα καλοκαίρια που προηγήθηκαν στο Αιγαίο, το Ιόνιο, το Ικάριο, το Κρητικό πέλαγος στη Μεσόγειο.
Μα πιο πολύ σας ευχαριστώ γιατί με αυτή σας την κίνηση δείξατε ότι δεν ΞΕΧΝΑΤΕ και αυτό είναι πολύ βασικό για τη λειτουργία ενός ομίλου όπως ο ΜΟΦΣ που τόλμησε τόσα πολλά και δύσκολα για το μέγεθός του τα τελευταία χρόνια.
Εύχομαι να είμαι καλά και να γιορτάσουμε μαζί τα 30 χρόνια του ομίλου μας.
Οι ιδέες υπάρχουν …
Εύχομαι να είστε καλά και να ταξιδεύτε όποτε και όσο μπορείτε
Τούλα Καρτσιώτη
Γενάρης του 2020