High lights από την τελευταία 10ετια του ΜΟΦΣ

ΜΟΦΣ 2009
 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΜΟΦΣ

ΘΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΤΣΙΩΤΗ

Στην τελετή των βραβεύσεων & στον ετήσιο χορό

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ! ΚΛΙΚ

Κύριε υπουργέ, θα μου επιτρέψετε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα να παραβώ το πρωτόκολλο και να σας προσφωνήσω όλους μαζί με την κοινή σας ιδιότητα:

Αγαπητοί φίλοι του ΜΟΦΣ

Κάτοχοι φουσκωτών ή πλαστικών σκαφών

Αγαπητοί φίλοι της θάλασσας

Ο ΜΟΦΣ είναι ένας μη κερδοσκοπικός αθλητικός όμιλος αναγνωρισμένος από την ΓΓΑ, τα έσοδα του επιστρέφουν ανταποδοτικά στα μέλη του και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Mέλη του ΜΟΦΣ είναι οι ιδιοκτήτες φουσκωτών και πλαστικών σκαφών οποιουδήποτε μεγέθους και αξίας. Ιδρύθηκε το 1992 και στεγάζεται σε χώρους που ευγενικά μας παραχωρεί ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ. Η λέσχη μας, στο ομορφότερο ακρογιάλι της Θεσσαλονίκης, είναι ανοικτή κάθε Δευτέρα και πλέον τις Τετάρτες, όταν έχουμε σεμινάρια ή συγκεντρώσεις κυβερνητών για επικείμενα ταξίδια και δραστηριότητες. Ως δεύτερη έδρα του μπορεί να θεωρηθεί η Χαλκιδική, εφόσον ελλιμενίζονται περίπου 100 σκάφη κατά τη θερινή περίοδο.

Είναι ο μεγαλύτερος όμιλος στο χώρο του Yachting στη Βόρειο Ελλάδα και μεταξύ των δύο πρώτων σε εθνικό επίπεδο. Είναι ένας πολυδιάστατος και πολυσυλλεκτικός όμιλος με δραστηριότητες που συνοψίζονται σε 5 άξονες:

•-          μικρά και μεγάλα θαλάσσια ταξίδια και αποστολές

•-          θεωρητικές και πρακτικές δραστηριότητες για την αγωνιστική αλιεία

•-          επιμορφωτικά προγράμματα

•-          πλήθος κοινωνικών εκδηλώσεων και εκδρομών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

•-          πολύπλευρη κοινωνική προσφορά

Σε αυτό το πολυεπίπεδο πλαίσιο, υλοποιούμε σήμερα ένα πρόγραμμα ΜΑΜΟΥΘ 30 εκδηλώσεων για το 2009, που ήδη έχει χαρακτηρισθεί ως το πληρέστερο που παρουσιάσθηκε ποτέ από ελληνικό ναυτικό όμιλο.

Προετοιμάζουμε 5 θαλάσσια ταξίδια και αποστολές, μεταξύ των οποίων: η αποστολή στα Ψαρά σε συνεργασία με τον ΟΦΣΕ (χαιρετίζουμε την παρουσία του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του αδελφού ομίλου ΟΦΣΕ στην εκδήλωσή μας), η αποστολή στην Πανελλήνια Συνάντηση Φουσκωτών στη Νάξο και ο Περίπλους του Αγίου Όρους, ειδικά σχεδιασμένος για να μπορούν να συμμετάσχουν και γυναίκες.

Συνεχίζεται έτσι η ιστορία του ΜΟΦΣ στα μεγάλα θαλάσσια ταξίδια, για τα οποία έγιναν οι σχετικές βραβεύσεις προηγουμένως. Τα ταξίδια στην Κρήτη, στην Κύπρο, στην Ιταλία, στα Ψαρά, στο Καστελόριζο και στην Κωνσταντινούπολη και η αποστολή στην ΙΜΒΡΟ το 2001, μας κάνουν όλους περήφανους για την ιστορία του ΜΟΦΣ, για τα στελέχη του ΜΟΦΣ σε διαχρονική κλίμακα και διότι ο όμιλός μας έγινε γνωστός πλέοντας στο Αιγαίο, στην Αδριατική και σε τόσες πολλές θάλασσες και πελάγη, που μπορούν να περιγραφούν μόνο με το λατινικό όρο που και πάλι δανειζόμαστε: MARE NOSTRUM.

Στον τομέα της αλιείας, όπου έχουμε την τύχη να έχει την ευθύνη ο έφορος Αλιείας Κλήμης Γεωργιάδης, διοργανώνουμε 2 διαγωνισμούς αλιείας για τα μέλη μας, με σεβασμό στα αλιεύματα και σε απόλυτη εναρμόνιση με το νέο κανονισμό λιμένος: το game fishing στη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, που διοργανώνεται φέτος για 17η συνεχή χρονιά και τον αγώνα αλιείας ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ που αναβιώνεται φέτος μετά από διακοπή 3 ετών.

Οι εκδηλώσεις αυτές υποστηρίζονται με ένα κατάλληλα σχεδιασμένο τεχνικό και επιμορφωτικό πρόγραμμα 11 σεμιναρίων, με θεωρητικό και πρακτικό μέρος, με ειδικό επιμορφωτικό folder και με εξοπλισμό ασφαλείας, ο οποίος ελπίζουμε ότι θα συμπληρωθεί με  φορητό απινιδωτή,

Ο τέταρτος άξονας αφορά ποικίλες κοινωνικές εκδηλώσεις, εκδρομές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και συμμετοχή σε εκθέσεις, όπως το Ναυτικό σαλόνι στην παραλία της Θεσσαλονίκης αμέσως μετά το Πάσχα. Φέτος ο ΜΟΦΣ θα διαθέτει διπλό περίπτερο και με την ευθύνη του ακούραστου Νίκου Mπαντή θα έχει σημαντική παρουσία.

Όλες οι παραπάνω δράσεις υποστηρίζονται από ένα υπερσύγχρονο πληροφορικό και επικοινωνιακό σύστημα και με ψηφιακά και έντυπα μέσα, όπως το δεκασέλιδο INFO BULLETIN, την 3η έκδοση του οποίου κρατάτε στα χέρια σας.

Η καρδιά όλου αυτού του συστήματος είναι το αμφίδρομο δυναμικό site του ΜΟΦΣ, το www.mofs.gr

ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, και γενικότερα τα τελευταία χρόνια, δεν υπήρχε καμία επιχορήγηση προς τον όμιλο.

Η κοινωνική παράμετρος του προγράμματος μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους. Με ιδιαίτερη προσοχή οργανώνουμε πρωτοβουλίες και δράσεις εθελοντισμού όπως:

•-          αποστολές σε ακριτικά νησιά για δωρεά παροχή ιατρικών συμβουλών και εξετάσεων στους κατοίκους τους,

•-          την υλοποίηση ενός προγράμματος εξοικείωσης των μαθητών των ειδικών σχολείων με τη θάλασσα,

•-          δράσεις ανάπτυξης της οικολογικής συνείδησης στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική και στην περιοχή του θαλάσσιου πάρκου των Σποράδων,

•-          την οργάνωση ημέρας αιμοδοσίας το Δεκέμβριο,

•-          τη διοργάνωση ειδικού σεμιναρίου τον Ιούνιο, όπου, όσα μέλη του ΜΟΦΣ επιθυμούν, θα πιστοποιηθούν - σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ - για τη χρήση απινιδωτή από μη ιατρικό προσωπικό.

Ο ΜΟΦΣ είναι παρών σε δύσκολες στιγμές, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Ως παράδειγμα αναφέρουμε ότι 13 σκάφη του Ομίλου μετέφεραν άτομα με αναπνευστικά προβλήματα από το πρώτο πόδι, στο δεύτερο, κατά την πρόσφατη πυρκαγιά της Χαλκιδικής. Θεωρούμε ότι πλέον είναι η ώρα, συστηματικά και σταδιακά, να  μεταβούμε σε δομημένες δράσεις πολιτικής προστασίας και συνεργασίας. Η υπογραφή του  συμφώνου συνεργασίας με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και οι συζητήσεις με τον κ. Κοκολάκη του γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που παρίσταται στο χορό μας, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Γι' αυτήν την κοινωνική παράμετρο του Ομίλου ζητούμε τη βοήθεια όλων. Το πρόβλημα μας είναι η έλλειψη ραμπών. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο 1ο πόδι, και μάλιστα στο κεντρικό σημείο εξορμήσεων των σκαφών του ΜΟΦΣ, που είναι το Παλιούρι. Χαιρόμαστε που ήδη ο ΣΕΚΑΠΛΑΣ, ο ΥΜαΘ ο Υφυπουργός Αθλητισμού, αλλά και ο Νομάρχης Χαλκιδικής, υποστηρίζουν με θέρμη την προσπάθειά μας, ώστε να λυθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, έχουμε ήδη δημιουργήσει ειδικό ταμείο, με το οποίο θα συμβάλλουμε στο οικονομικό κόστος του έργου. Μέρος των σημερινών εσόδων θα χρησιμοποιηθούν γι' αυτό το σκοπό. Επίσης  μέλη μας, ιδιοκτήτες τεχνικών και ναυτιλιακών εταιριών, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να βοηθήσουν οικονομικά.

Και όλα τα παραπάνω, μόλις σε 4 μήνες λειτουργίας! Είμαστε ακόμα στην αρχή, τα καλύτερα έπονται!

Κυρίες και κύριοι, μέλη και φίλοι του ΜΟΦΣ

Σε αυτούς τους 4 ΜΗΝΕΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΜΑΖΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΡΡΙΨΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΡΕΚΟΡ:

  • ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΜΕΛΗ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΦΘΑΣΑΝ ΗΔΗ ΤΑ 120. ΠΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΑ ΚΑΙ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ 400 ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕΛΩΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΓΙΑ 17 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΦΣ.
  • ΤΑ  ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΛΑΧΕΙΟΥ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ €13.000 ΚΑΙ, Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 25 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ στη γενικότερη ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ είναι πρωτόγνωρη.
  • Ο δείκτης μαζικότητας, δηλαδή Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ σας στις 9 από τις 30 εκδηλώσεις του φετινού προγράμματος που ήδη υλοποιήθηκαν συνεχώς αυξάνεται:
    • 95 ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
    • 119 ΣΤΑ ΘΕΟΦΑΝΙΑ
    • 19 ΤΖΙΠ ΚΑΙ 50 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
    • 225 ΑΤΟΜΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΧΟΡΟ

Αυτά τα ποσοτικά στοιχεία, σε συνδυασμό με τη διάθεση προσφοράς των μελών του ΔΣ και με νέες δραστηριότητες και τομείς, όπως είναι ο τομέας Ψυχαγωγίας, δείχνουν ότι, μέρα με την ημέρα, ο Όμιλος ξεπερνώντας νοοτροπίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος και ανεβάζοντας συνεχώς

  • τα ποιοτικά και οργανωτικά του επίπεδα
  • την αισθητική του και την καλλιέργεια της ομιλικής αντίληψης

μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο Yacht Club, ανοίγοντας τις πόρτες του ισότιμα σε όλους.

Σ' αυτή τη νέα, αλλά ασφαλή, πορεία του ΜΟΦΣ η οροφή μπορεί να είναι μόνο ο ΟΥΡΑΝΟΣ. Και σ' αυτή τη νέα ρότα του ομίλου μας δεν περισσεύει κανείς, είτε ακολουθεί το παλιό σχέδιο πλεύσης Α (άναρχη πορεία) είτε το νέο ασφαλές Δ, είναι καλοδεχούμενος, αρκεί τελικά η ρότα του να ακολουθεί το γράμμα Μ (ΜΟΦΣ).

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ